2018.07.25-én életbe lépett egy törvénymódosítás ( https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99600081.TV , 22/E. § ) mely nemcsak az energiahatékonyságot javító intézkedések körét terjeszti ki, hanem az igénybe vehető adókedvezmény mértékét is növeli.

A törvénymódosítás életbe lépéséig az adókedvezményt kizárólag az energiahatékonyság növekedését eredményező beruházások után lehetett igénybe venni. Ez mostantól kiegészül az energiahatékonyság növekedését eredményező felújításokkal is, tehát a törvénymódosítás életbe lépése után elindított, számvitelileg felújításként elkönyvelt és üzembe helyezett projektek után is igényelhető a kedvezmény.

Másik, talán még fontosabb változás, hogy az igényelhető kedvezmény mértéke is emelkedik. Eddig csak a vállalkozás méretétől függött, hogy az adózó a beruházás értékének a 30 (nagyvállalkozás), 40 (középvállalkozás), vagy 50%-át (kisvállalkozás) igényelheti vissza.

A módosítás a földrajzi elhelyezkedés függvényében – tehát, hogy az érintett cég melyik telephelyén történik a beruházás vagy a fejlesztés és az melyik támogatási régióban található – , növeli a támogatás mértékét. Az igénybe vehető adókedvezmény maximális értéke nem változott, beruházásonként 15 millió euró a felső határ.

Az átláthatóság kedvéért a következő táblázatban gyűjtöttük össze, hogy az egyes beruházások vagy felújítások után mekkora kedvezményt igényelhetnek a vállalkozások:

Igénybe vehető támogatás mértéke (%) Közép-Magyarország régió nem támogatható települései Közép-Magyarország régió támogatható települései Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Közép-Dunántúl vagy Nyugat-Dunántúl régió
Nagyvállalkozás 30 35 45
Középvállalkozás 40 45 55
Kisvállalkozás 50 55 65

A táblázatból jól látszik, hogy pl. egy baranyai kisvállalkozás energiahatékonysági beruházása után a beruházás bekerülési értékének 65%-val megegyező adókedvezményt is igénybe vehet.

Mindezek a kedvező változások még vonzóbbá tehetik ezt a lehetőséget a vállalatok számára, amelyet számos ügyfelünk már igénybe is vett.

Bővebb információkat itt olvashat, illetve kérdés esetén állunk szíves rendelkezésére!