2020. január 16-án megjelent az energetikai szakreferens igénybevételére köteles gazdálkodó szervezetek által telepítendő almérők telepítési pontjainak, valamint az almérők alkalmazásával történő mérés minimális követelményeinek meghatározásáról szóló 1/2020. (I. 16.) MEKH rendelet. Az energetikai szakreferens feladata az almérők által mért fogyasztási adatok nyilvántartása az energetikai folyamatok és megtakarítások nyomon követése érdekében és ezeket a mért fogyasztási adatokat a havi és éves szakreferens riportokban szerepeltetnie kell.

A rendelet szövege az alábbi linken olvasható: 1/2020. (I. 16.) MEKH rendelet

A rendelet szerint 2021. január 1-től az energetikai szakreferens igénybevételére kötelezett gazdálkodó szervezetek kötelesek legalább negyedóránkénti mérésre, valamint a mérési adatok tárolására és továbbítására alkalmas mérőket felszereltetni a 100 kW feletti névleges teljesítményű önálló villamos berendezésekre (különösen a kompresszorok, motorok, szivattyúk, egyéb hajtások és technológiai berendezések), illetve a 140 kW feletti névleges elektromos teljesítményű hőtermelő és klímaberendezésekre. Valamint azokra az egy betáplálási ponton keresztül megtáplált és technológiai sorba állított berendezésekre -az előző két kategória eszközeit figyelmen kívül hagyva-, amelyek esetében a beépített legnagyobb egyidejű teljesítményigény meghaladja a 200 kW-ot.

Fontos, hogy a rendelet csak abban az esetben írja elő az almérő kötelező felszerelését, ha a fenti villamosenergia-felhasználási pontokon a villamosenergia-felhasználás a beépített teljesítmény és az üzemidő alapján nem határozható meg, illetve ha a berendezések üzemideje a tárgyévet megelőző három év átlagában a 2000üzemóra/év értéket nem haladja meg.

A rendeletalkotó 2022. január 1-től a minimum berendezés teljesítményeket már a jelenlegi rendeletben szigorítja, azaz ettől a dátumtól az alábbi kötelezettség él:

A rendelet szerint 2022. január 1-től az energetikai szakreferens igénybevételére kötelezett gazdálkodó szervezetek kötelesek legalább negyedóránkénti mérésre, valamint a mérési adatok tárolására és továbbítására alkalmas mérőket felszereltetni a 50 kW feletti névleges teljesítményű önálló villamos berendezésekre (különösen a kompresszorok, motorok, szivattyúk, egyéb hajtások és technológiai berendezések), illetve a 70 kW feletti névleges elektromos teljesítményű hőtermelő és klímaberendezésekre. Valamint azokra az egy betáplálási ponton keresztül megtáplált és technológiai sorba állított berendezésekre -az előző két kategória eszközeit figyelmen kívül hagyva-, amelyek esetében a beépített legnagyobb egyidejű teljesítményigény meghaladja a 100 kW-ot, figyelmen kívül hagyva azokat a berendezéseket, amelyek üzemideje a tárgyévet megelőző három év átlagában a 1000üzemóra/év értéket nem haladja meg.

Fontos információ az almérők felszereltetéséről, hogy a mérők megrendelése, felszerelése, valamint beüzemelése jellemzően 2-3 hónapot is igénybe vehet, így javasoljuk a megrendelések mielőbbi elküldését.