pic

Energetikai szimulációs modellezés

Válaszok a kérdésekre, nem utólag, hanem előre.

Mi az a szimuláció, modellezés?

A modell egy logikai leírása annak, ahogyan egy rendszer működik. A szimuláció lefedi egy rendszer modelljének tervezését a rajta végzett kísérletezéssel és időbeli futtatásával. Amikor egy szoftver segítségével szimulációt végzünk, akkor valóságos beavatkozás helyett a valóságnak jól megválasztott szempontok szerint megfelelő modellel dolgozunk.
A modellt arra is használhatjuk, hogy egy valóságos tevékenység hogyan fog működni. A modellek arra is lehetőséget adnak, hogy költségtényezőket azonosítsunk résztevékenységek azonosításával, miközben különböző hipotéziseket szimulálunk.
Például egy energetikai hatékonyságnövelő beruházás előkészítése során szimulálhatjuk a különböző tervek, megoldások lényeges következményeit.

Miért lehet fontos a szimuláció?

A szimuláció egy módszert biztosít annak ellenőrzésére, hogy jól megértettük-e a magunk körüli világot, azt hogy mi is a fontos kérdés és segít jobb és gyorsabb választ találnunk rá. A szoftverrel segített szakértői szimulációs modellezés egy fontos eszköz, ami például az alábbi dolgokra használható a gyakorlatban:

– Műveletek, folyamatok eredményeinek előrejelzésére
– A tapasztalt események megértésére
– A megoldandó probléma azonosítására a megvalósítás előtt
– Változtatások hatásainak felfedezésére
– Ötletek kiértékelésére és az eredménytelenség azonosítására
– Kideríteni a tervek integritását és megvalósíthatóságát

pic