Tisztelt érdeklődők!

Örömmel értesítünk mindenkit, hogy az előzetes rémhírekkel ellentétben nem az utolsó pillanatban készült el a “a Nagyvállalatok és az Energetikai Szakreferens Igénybevételére Köteles Gazdálkodó Szervezetek Éves Energiafelhasználásának Mértékére, Valamint Energiamegtakarítására Vonatkozó Adatszolgáltatás” nyomtatványa. Neve: MEKH_ADAT_VALLALAT.

Üres mintanyomtatvány elérhető weboldalunkon.

Az eredeti hírek arról szóltak, hogy az regisztrált energetikai auditorok számára június végére szervezett konferencia után véglegesíti a Hivatal az adatszolgáltatás módját. Szerencsére a publikálásra hamarabb sor került, így a kitöltésre kötelezetteknek, illetve az általuk megbízott szakreferenseknek van még némi idejük, hogy a rendelkezésre álló adataikat olyan formában rendezzék, hogy az megfeleljen a nyomtatvány elvárásainak.

Maga a nyomtatvány nagyjából megegyezik a “2/2017. (II. 16.) MEKH rendelet” tartalmával. Számomra sajnos továbbra sem egyértelmű minden, de örömmel láttam, hogy – részben a mi kérésünkre is – rögzítve lettek azok az “energiahordozók”, amelyek szerint a Hivatal az éves adatok összesítését várja. Ha egy kicsit mélyebbre ásunk ebben a kérdésben, találunk azonban furcsaságokat. Számomra nem teljesen világos például, hogy a megújuló energia forrásból származó fogyasztás miért nincs megkülönböztetve, vagy miért Nm3 mértékegységben kell a vezetékes gáz fogyasztás adatait összesíteni, amikor a vonatkozó rendeletek már energia mennyiségben, égéshőben írják elő az elszámolást. További érdekesség, hogy bizonyos energia hordozókra csak egyes részterületekre lehet energia fogyasztást azonosítani, épület fűtésre nem lehet például CNG gázt felhasználni, de “tevékenység”, azaz például valamilyen termelési folyamat energia igényének fedezésére már igen.

A nyomtatvány maga számítja kWh-ban összesítendő primer energia mennyiséget néhány energia hordozó tekintetében, más esetben a nyomtatványt kitöltőnek kell a konverziót elvégezni. A rendeletben egyébként MWh/év volt az előírás.

Nem világos számomra, hogy a felhasználó milyen iránymutatás alapján dönti el, hogy az adott energia felhasználás “épület”, “tevékenység” vagy éppen “szállítás”, ebben a kérdésben nem nyújt segítséget a kitöltési útmutató sem. Remélem, hogy a Hivatal szakértői hamarosan segítenek ebben a kérdésben. Az egyes részterületek adatait amúgy külön sheet-eken kell megadni, a főoldalon lehet meghatározni, hogy mely részterületekre történik adatszolgáltatás.

Kötelező energiahordozónként összesíteni az éves költségeket ezer Ft-ban, és a CO2 kibocsátást is, amely utóbbi adat nem számolódik automatikusan az energia fogyasztás adatából, hanem a kitöltést végzőnek kell kalkulálnia valamilyen módon. A számítás módja sem ismert.

Nem sikerültek felhasználóbarátra az intézkedésekkel kapcsolatos oldalak. Az egyes mezők olyan kis méretűek, hogy a bevitt szöveg 20 karakter felett nem látható. A nyomtatvány, vagy az abev keretprogram nálam automatikusan kicsinyítette a karaktereket. Egy intézkedésre vonatkozó adatok egy része az egyik oldalon, másik része a másik oldalon található, kimondottam macerás lesz az intézkedések rögzítése.

Furcsa továbbra is a szemlélet formálással kapcsolatos intézkedések egész rendszere. Nekem feleslegesnek tűnik. Valószínűsítem, hogy kevés értékelhető adat származik majd ebből a részből.

Összességében örömmel vettem, hogy elkészült a nyomtatvány, jó munkát kívánok a szakreferenseknek!

Mi a magunk részéről minden megteszünk annak érdekében, hogy az adatok nagy része automatikusan generálódjon az AXING-20 rendszerünkből!